Baeyenshof - een rijke geschiedenis

Gebouwen van vroeger, bewaard voor later.

Deze mooie villa werd gebouw in 1876 door Dr. Franciscus Baeyens, erkend arts en verloskundige afkomstig uit Wuustwezel en bestaat uit twee afzonderlijke delen gescheiden door een indrukwekkende toegangspoort met glazen koepel. Het linkerdeel met twee etages bevatte het woonhuis. Het lagere rechterdeel was oorspronkelijk een paardenstal. Ook de buitengevel was toen al indrukwekkend: bepleisterde gevels met kroonlijsten, versierd met tandlijsten, glazen koepels en zo veel meer.

Op dit filmpje zie je het eerste bezoek van de achterkleinzoon van Dr. Baeyens aan het Baeyenshof in Essen.

Historiek
Historiek

Tijdens de Eerste Wereldoorlog namen de Duitse officieren gebruik van het gebouw. Na de oorlog, enkele jaren later in 1923, kocht Dr. Janssens het huis en verbouwde de paardenstal, tot een waardig dokterskabinet met een immens park van twee hectare groot. Zijn enige dochter Irene trouwde met Antoine De Wispelaere en kregen 6 kinderen. Na het overlijden van de laatste bewoonster stond het huis een hele lange tijd leeg.

Het gebouw en het park errond raakte na al die jaren in verval. De villa, het bijgebouw, de serre en het park zullen in alle glorie en ere hersteld worden. Deze nieuwe wind zal de mooie villa doen herleven en opnieuw doen stralen!


Historiek
Historiek
Historiek
Historiek

Bronnen onderzoek:

  • Maria Gommeren, Essen
  • Rudi Smout, Antwerpen
  • Ivan Janssens, Essen
  • Maria Goris, Wuustwezel
  • De Spycker, Essen
  • Gemeente archief Essen, conservator Joris Mathysen
Baeyenshof Essen - Argenta